2015. február 12., csütörtök

Kárpátalja - Egyelőre nincs információ arról, hogy mennyi magyart hívtak be harcolni

Brenzovics László a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke nem tudta megerősíteni azokat a magyar sajtóban olvasható híreket, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség létszámarányánál nagyobb számú behívók érkeznek a térségbe. Mint mondta, nem rendelkeznek ilyen információval.

“Mi az ellen tiltakoztunk korábban, hogy információink szerint a kárpátaljai behívandók aránya – tehát az a kvóta, amit Kárpátalján kiosztottak, illetve ezen belül amit a magyarok lakta beregszászi járás kapott – meghaladta az ukrajnai átlagot. A parancsnoktól kapott válasz szerint azonban ez nem felel meg a valóságnak , a behívottak száma pedig államtitkot jelent, ezért nem tudja közölni az adatokat” – jelezte Brenzovics László.

“Nyilván ez még vitatott kérdés, de arról egyelőre nincsen információnk, hogy a kárpátaljai magyarok körében mennyi a tényleges behívottak száma. Mindenesetre követjük az eseményeket” – hangsúlyozta a szövetség elnöke.

Hozzátette ugyanakkor, hogy tapasztalataik szerint a kárpátaljai magyarok köréből nagyon keveset hívtak be, már csak azért is, mert a magyar férfiak igen jelentős rész nem tartózkodik otthon. A nagyon magas munkanélküliség miatt a lakosság igen jelentős része dolgozik külföldön.

Arra a kérdésre, hogy többen esetleg a behívók miatt távoztak-e, úgy fogalmazott: “Nem tudhatom, ki milyen motivációból tartózkodik külföldön, lehet, hogy ez is benne van”.

“De a külföldi munkavállalás nem új jelenség: Prágától Budapestig, Spanyolországtól, Portugálián át Németországig, Angliáig több tízezer kárpátaljai férfi van külföldön” – mutatott rá Brenzovics László.

Kárpátalja.ma

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése