2015. március 11., szerda

Évforduló - Március 11.

Meghal Nursiai Szent Benedek, a bencés rend alapítója
(547)


A közép-olaszországi Nursiában látta meg a napvilágot 480 körül. Szülőhelyéről Rómába ment, hogy felsőbb tanulmányokat folytasson. Ezeket azonban abbahagyta, remetéskedett, majd tanítványaival megalapította a Monte Cassino-i kolostort, s ezzel életre hívta a bencés rendet. 

Élete vége felé megalkotta Reguláját, amely azóta is a bencések alapszabályzata. Ma a bencés rend 371 kolostorában több, mint 10 ezer szerzetes él. A bencés apácák száma a nővérekkel együtt több mint 20 ezer. 1964-ben, a II. világháborúban lerombolt, majd újjáépített Monte Cassino-i apátságban VI. Pál pápa nyilvánította Európa védőszentjévé. Ünnepét július 11-én tartják.


Megszületik gróf Koháry István országbíró
(1649)


Gróf  csábrági és szitnyai Koháry István 1649. március 11-én született Csábrágon. Az 1660-as évek első felében a nagyszombati jezsuita kollégiumban, majd a bécsi egyerem teológiai karán tanult, ahol 1666-ban doktori fokozatot szerzett. Gyakran megfordult a bécsi udvarban, majd 1667-ben hazatért és a füleki vár kapitánya lett. 1675-ben Romába zarándokolt Három évvel később sikerrel verte vissza a törökkel szövetkezett Thököly Imre csapatait, 1682-ben azonban Thököly seregének sikerült a várat bevennie és Koháry grófot is elfogták. Rabsága éveiben I. Lipót magyar királytól grófi rangot kapott.

A császári-királyi sereg 1685-ben szabadította ki, ettől kezdve a törökellenes felszabadító háborúban harcolt. 1686-ban részt vett Buda visszafoglalásában, Székesfehérvárnál kétszer is győzött a török csapatok felett. 1687-től a dunáninneni kerületi és bányavidéki végvidéki főkapitány-helyettes. Eger 1687. novemberi ostromában súlyosan megsérült.

Kezdettől fogva szembeszállt II. Rákóczi Ferenccel, ezért az ónódi "országgyűlés" minden vagyonát elkobozta. 1707-ben I. József magyar király altábornaggyá, 1712-ben főgenerálissá nevezte ki. 1712-től csábrági várában élt. Végrendeletében jelentős összeget hagyott egyházi és oktatási célokra. Kecskeméten piarista gimnáziumot alapított. 

Múlt-kor/Markó László: A magyar állam főméltóságai

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése