2014. december 17., szerda

Drezda - A CSU főtitkára szerint elhamarkodott lenne a Pegidát Németország szégyenének titulálni

Hétfőn este minden eddiginél nagyobb méreteket öltött a korábban már a Kitekintő által is bemutatott, a német Pegida szövetség demonstrációja: 15 000 ember tüntetett Drezda utcáin Németország elidegenedése ellen. Csupán pár hónap leforgása alatt ez az akció már a kilencedik és az eddigi legjelentősebb volt a sorban.

Bár a legtöbb politikus, köztük Angela Merkel kancellár, Heiko Maas igazságügyi miniszter, illetve a Die Linke és a Zöldek vezető politikusai is mélyen elítélik a tüntetéseket, a kormánykoalíció háza táján sem mindenki ítéli meg hasonlóan a helyzetet. Stephan Mayer a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) belpolitikai megbízottja arra figyelmeztet, hogy elhamarkodott lenne a Pegidát egyértelműen a szélsőséges nézetekkel párhuzamba vonni, hiszen mint elmondta, a Drezdában utcára vonulók között is sok tisztességes ember található. A CSU főtitkára, Andreas Scheuer is ezen az állásponton van: nyilatkozatában úgy fogalmaz, hogy rettenetes hiba lenne az aggodalmukat kifejezésre juttató, békésen demonstráló tömegeket Németország szégyenének titulálni – reagálva ezzel Maas kijelentésére.

Steffen Seibert kormányszóvivő igyekezett egyfajta áthidaló megoldásként közös nevezőre hozni a két ellentétes kormánypárti álláspontot. Hangsúlyozta, hogy a bevándorlás és a menekültek növekvő számának kérdése mindenképpen kiemelt problématerület, azonban a megoldás semmiképpen sem az eltérő gondolkodású és hitű emberekkel szembeni elutasító magatartásban rejlik.

A német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) állásfoglalása szerint a jelenlegi németországi helyzet hosszú távon is súlyos következményekkel járhat. Miközben egyre szaporodnak az iszlámellenes tüntetések, a közelmúltban a szélsőséges iszlám németországi jelenléte is fokozódott. Októberben a szalafisták erősödése okozott fejtörést a német belpolitikában: a radikális iszlám nézeteket valló közösségek az elmúlt hónapok során jelentős toborzó tevékenységet folytattak az Iszlám Állam „szent háborújának” támogatásához, sőt számos városban a helyi, német lakosságot is fenyegetés alatt próbálták tartani.

Hans-Georg Maaßen, az Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke (...) kiemelte, hogy az elmúlt időszakban eddig soha nem tapasztalt számú – több mint 550 – szélsőséges iszlamista hagyta el Németországot, hogy Szíriában és Irakban csatlakozzon a dzsihádhoz. A kiutazók közül azonban időközben már közel 180 fő hazatért korábbi lakhelyére Németországban, ami tovább növeli a fennálló belbiztonsági rizikót, hiszen ők visszatérve általában a környezetük további radikalizálását tűzik ki fő céljukként.

Kitekintő nyomán

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése