2014. december 18., csütörtök

ENSZ - Benyújtották a palesztin területek izraeli megszállásának végét sürgető javaslatot

A testület nem állandó tagjaként Jordánia az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé terjesztette a palesztin területek 1967 óta tartó izraeli megszállásának végét sürgető határozattervezetet, amely a korábban ismertté vált 2016. november helyett 2017 végét jelöli meg a kivonulás határidejeként.

Az arab országok támogatását bíró dokumentum üdvözli egy nemzetközi konferencia megrendezését a békéhez vezető tárgyalások megindításához. Rijád Manszur palesztin ENSZ-nagykövet hangsúlyozta, hogy nyitottak tárgyalni módósításokról, többek közt a Washingtonnal, ha "készek és akarják is". Az Egyesült Államok - a BT állandó tagja - a múltban gyakran vétózott meg Izrael érdekeit sértő intézkedéseket. Erre való tekintettel Franciaország Németországgal és Nagy-Britanniával összefogásban szintén megfogalmazott egy tervezetet, amely két évet javasolt egy átfogó békemegállapodás kidolgozására. Ennek hatására a palesztinok finomítottak javaslataikon.

A Jordánia által benyújtott dokumentumról nem biztos, hogy szavaznak, a palesztin külügyminiszter azonban ezzel kapcsolatban korábban azt mondta, ez annak jele is lehet, hogy a BT-ben kompromisszum körvonalazódik a szembenálló érdekek BT előtti nyílt összecsapásának elkerülésére.

Manszur szerdán a világszervezet New York-i központjában úgy fogalmazott, olyan végső szövegre van szükség, amely komoly eséllyel elvezet a békéhez.

A palesztinok szeptember vége óta dolgoznak egy Közel-Kelettel kapcsolatos határozattervezeten. Mahmúd Abbász palesztin elnök akkor jelentette be az ENSZ-ben, hogy fokozni fogják a független palesztin állam elismerésére tett erőfeszítéseiket.

Izrael a napokban közölte, hogy nem fogad el diktátumokat a kivonulással kapcsolatban.

Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése