2014. december 29., hétfő

Nagyvárad - Ünnepi szentmise Szent Család vasárnapján

Szent Család vasárnapján ünnepi szentmise volt a Nagyváradi Székesegyházban, ahol az évfordulójukat ünneplő házaspárok megújították házassági fogadalmukat és külön főpásztori áldásban részesültek.

Bevezetőjében Exc. Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: a karácsony ünnepét követő vasárnap a katolikus egyházban mindig különleges alkalom, hiszen a Szent Családnak szentelik, maguk elé állítják, mint követendő példát. Már maga a karácsony is egyrészt családias ünnep, amikor mindenki igyekszik családias hangulatot teremteni, a közvetlen rokonok igyekeznek több időt tölteni egymással, és türelmesebbek, jobban odafigyelnek a másikra. A karácsony azonban nem csupán az ilyen külsőségekről szó, hanem azt az üzenetet is közvetíti, hogy Isten mint egy nagy család összehoz és -fog minket, megtart ezen a földön. Atyaként megszólít bennünket, és gondoskodik arról, hogy égi édesanyánk legyen Szűz Mária személyében, aki gondoskodó jósággal kísér életünk útján, illetve testvérünk legyen Krisztusban, aki értünk megszületett Betlehemben.

A főpásztor ugyanakkor azt is kiemelte: az Isten megszenteli a szülők feladatát, hivatását, küldetését, és megerősíti a gyermekeket, összetartja az őt kereső családokat. Arra kérte az egybegyűlteket: ezen a vasárnapon imádkozáskor külön gondoljanak azok a családokra, amelyek komolyan veszik hitüket, egymást szolgálják, egymásért élnek, de azon családtagokra is, akik különböző okok miatt egymástól távol vannak, gondokkal küzdenek, megpróbáltatásoknak vannak kitéve, az árvákra és özvegyekre, valamint azon családokra is, ahol nincs béke és egyetértés.

Három szó

Prédikációjában Vakon Zsolt atya, püspöki titkár hangsúlyozta: ha a Szűzanyának és Szent Józsefnek szüksége volt arra, hogy a Jóisten mellettük álljon, akkor nekünk még inkább igényünk kell legyen erre. Szükség van ugyanakkor arra is, hogy a házaspárok keze az évek, évtizedek múlásával is egymásba simuljon, tekintetük ugyanúgy találkozzon, mint az első pillanatban.

A tisztelendő arra emlékeztette az ünneplőket: Ferenc pápa is előszeretettel beszél a család fontosságáról, olyan jelzőket használva, mint a szeretet fészke, az ima otthona, az evangélium iskolája. „Receptje” szerint három szót kell mindig kimondani, amikor családról beszélünk: kérlek, köszönöm és bocsánat, és akkor mindennap karácsony lesz az otthonokban.

ErdélyOnline/Erdély.ma

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése