2015. január 13., kedd

Afganisztán - Hilmend tartományba értek az Iszlám Állam fegyveresei

Első ízben erősítették meg hétfőn afganisztáni tisztségviselők, hogy hazájukban is tevékenykedik az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet. Ugyancsak hétfőn Kabulban bejelentették, hogy az afgán kormánynak hosszú huzavona után végre megvan az összes miniszterjelöltje.

Mahmud Kán tábornok elmondása szerint az utóbbi héten Hilmend tartomány több körzetéből is arról számoltak be a helyi lakosok, hogy egy férfi irányításával többen harcosokat toboroznak az Iszlám Állam számára, amely jókora területeket ural Szíriában és Irakban. A tábornok emlékeztetett arra, hogy a tálib felkelők tagadják az IÁ jelenlétét Afganisztánban, miközben támogatást ígértek a terrorszervezetnek.

Ezzel szemben a tábornok értesülései szerint a tálibok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy ne hallgasson a verbuválóra és embereire, egy törzsi vezető, Szajfulláh Szanginval pedig úgy tudja, hogy már harc is volt az IÁ-csoport és a tálib felkelők között, amelyben mintegy húszan meghaltak. „Az emberek arról beszélnek, hogy a verbuváló fekete zászlókat tűzött ki több helyen, és még az is előfordult, hogy megpróbált leszedni a tálibok fehér lobogói közül néhányat” – mondta Hilmend tartomány Szangin megyéjének törzsi vezetője. (...)
Magyar Nemzet

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése