2015. január 13., kedd

Csehország - Zeman szerint a bevándorlóknak tisztelniük kell a befogadó ország szabályait

Az eltérő kulturális és vallási értékeket valló bevándorlóknak tiszteletben kell tartaniuk az őket befogadó ország szokásait. Ha ezt nem teszik meg, vissza kellene térniük abba az országba, ahonnan érkeztek - véli Milos Zeman cseh államfő.

Zeman a Deník című kelet-csehországi regionális napilap hétvégi számában megjelent interjúban, amelyre hétfőn a Novinky.cz hírportál hívta fel a figyelmet, a múlt heti párizsi mészárlás kapcsán kifejtette: mindenkinek az eredeti hazájában kellene élnie, ott kellene gyakorolnia vallását, s azt nem lenne szabad átvinnie más kultúrájú országokba, mert azzal megbontja az ottani hagyományos kulturális környezetet.

"Úgy fogalmaznék: ha nem tudjátok elfogadni a vendéglátó ország szabályait - és az újságírók meggyilkolása határozottan nem a szabályok elfogadása - térjetek vissza eredeti hazátokba" - jelentette ki a cseh elnök, amikor az újságíró azt kérdezte tőle, hogy a párizsi mészárlásra válaszul az Európai Uniónak nem kellene-e a határok lezárásával vagy a muszlimok hazatelepítésével reagálnia.

Zeman megjegyezte: bár a mai muzulmán radikálisok - és gyakran szüleik is - már Franciaországban, Németországban vagy Angliában születtek, valamiféle "genetikai függőség" mégis eredeti hazájukhoz fűzi őket. Az elnök szerint ezek az eltérő kultúrájú és vallású emberek "nem képesek integrálódni" az európai társadalomba. "Ez nem kritika, ez megállapítás" - szögezte le Milos Zeman. 

Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése