2015. február 18., szerda

Kárpátalja - Egyre többen vesznek fel a magyar, szlovák, cseh állampolgárságot

Számos kárpátaljai család készülve a legrosszabbra az országban, igyekszik megteremteni a módot a túlélésre. Az egyik ilyen lehetőség, hogy külhoni magyarokká, szlovákokká vagy pedig csehekké válnak. Szakértők szerint, megnövekedett azoknak a száma, akik a saját “gyökereiket” keresik, és próbálnak bizonyítékot találni valamely szomszédos ország nemzetségének “rokonságával” – írja a dzerkalo-zakarpattya.com.

Kuruc Vaszilj Ilosvai járási lakos úgy nyilatkozott, a Szvoboda rádiónak, “keresi annak a lehetőségét, hogyan tudna legálisan külföldön dolgozni. Miután tudomást szerzett arról, hogy a családi gyökerek felkutatásával ez számára is lehetséges, elkezdte megkeresni a szlovák, cseh és magyar “őseit”. “Ha megkapom ezeket az igazolásokat, akkor törvényesen dolgozhatok Szlovákiában, Csehországban és más országokban is. Nekem is könnyebb lenne, és végre nem kellene bujkálni.”

Egy másik ungvári lakos Maria Kirlik, igyekszik meggyőzni minket, hogy csakis hazafias érzelmek miatt kutatja családja múltját, bár megjegyzi, hogy annak vannak előnyei is. “Most divatos felkeresni a családunk gyökereit, elkészíteni a családfát, és kiutazni őseink országába. Ilyen igazolással schengeni vízumot is könnyebb szerezni“- mondta Maria.

“A külhoni szlovák vagy cseh státusszal rendelkezők, széles jogkörhöz jutnak. Ez alapján 5 éves schengeni vízumot kaphatnak, de még az állampolgárság megszerzése is könnyebbé válik. Előnyök között emlithető a kedvezményes lakásvásárlás valamint, hivatalosan is vállalhatnak munkát Szlovákiában vagy Csehországban“- irja Latko Ivan az Ungvári Szlovákok Szervezetének elnöke.

Kárpátinfo.net

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése