2015. február 3., kedd

Oroszország - Kirill pátriárka szerint veszélyben vannak az ukrajnai pópák

Hétfőn az orosz ortodox pátriárka, Kirill, az egyház Moszkvában kezdődő püspöki tanácskozását megnyitva közölte, tudomására jutott, hogy ukrajnai ortodox (az orosz anyaegyház fensőbbségét elismerő) pópákat megfenyegettek, sőt egyeseket "távollétükben halálra is ítéltek". Legkevesebb tíz pópáról van szó - tette hozzá.

Az orosz ortodox egyházfő azt mondta, hogy "azokban az (ukrajnai) régiókban, amelyekben a nacionalista csoportosulások a legaktívabbak, vandalizmusra, templomégetésre is vetemedtek, és vallások, valamint nemzetiségek közötti gyűlölködést szító röplapokat is terjesztettek". Közölte, hogy csak a donyecki és a horlivkai püspökség területén több mint 60 ortodox templomban keletkeztek károk, és több mint 15 közülük teljesen megsemmisült. Olyan esetek is voltak, amikor mise közben érte a belövés a templomot, és hívők, valamint papok haltak, illetve sérültek meg a támadásban.

Három ortodox pópa is életét vesztette Délkelet-Ukrajnában a fegyveres összecsapások következtében - tette hozzá a pátriárka. Arról is beszámolt az ortodox egyház püspökei előtt, hogy az ukrajnai nacionalisták több papot megvertek és erőszakot alkalmazva vallatták őket. Az orosz ortodox egyház püspöki tanácsának ülésén Kirill pátriárka a délkelet-ukrajnai erőszakos cselekményeken kívül arról is beszélt, hogy tavaly legkevesebb 18 templomot foglaltak el erőszakkal a "szakadár hívők" Ukrajna középső és nyugati régióiban. Rivne, Vinnyica, Ternopil és Lviv megyét említette. Még több volt a sikertelen támadás - fűzte hozzá az egyházfő. Ezzel Kirill az orosz ortodox egyház fensőbbségét elutasító önálló ukrán ortodox egyház, a kijevi patriarkátus híveire utalt.

Az orosz ortodox egyházfő mindazonáltal arra intett, hogy a "bonyolult politikai helyzetben az egyháznak nem szabad a fegyveres szembenállásban érintett egyik fél mellett sem politikailag elköteleződni, hanem a tárgyalási folyamat folyatását kell sürgetni, az ellenségeskedőket megbékélésre kell felszólítani, a konfliktusövezetben élő lakosság katasztrofális helyzetére irányítva a figyelmet".

Híradó

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése