2015. február 3., kedd

Ungvár - Biztosítsák a hadköteles személyek szabad határátlépését!

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) felszólítja az illetékes ukrán hatóságokat, hogy a nemzetközi dokumentumoknak, az ukrán alkotmánynak és törvényeknek megfelelően továbbra is biztosítsák a szabad határátlépés jogát a hadköteles állampolgárok számára, mivel az országban nincs hadiállapot.

A szövetség elnöksége hétfői, ungvári ülésén vitatta meg a hadköteles ukrán állampolgárok szabad mozgását érintő tervezett korlátozások ügyét, amiről nyilatkozatot fogadott el. A szervezet értetlenül áll azon tervek előtt, amelyek rendeleti úton korlátoznák a hadköteles állampolgárok határátlépését. (...)

Petro Porosenko ukrán elnök múlt pénteken rendeletben utasította a kabinetet, hogy dolgozzon ki intézkedéseket a hadköteles ukrán állampolgárok külföldre utazásának törvényi szabályozására a katonai mozgósítás időszakában.

Volodimir Talalaj vezérőrnagy, az ukrán hadsereg vezérkari főnöksége védelmi és mozgósítástervezési főosztályvezetőjének első helyettese hétfőn az Ukrinform hírügynökségnek nyilatkozva közölte, hogy a mozgósítás által érintett állampolgárok nemcsak az országot, hanem a lakóhelyüket is csak a helyileg illetékes járási hadkiegészítő parancsnokság írásos engedélyével hagyhatják el a mozgósítási időszakban. (...)

Magyar Nemzet

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése