2015. március 5., csütörtök

Évforduló - Március 5.

Árpád-házi Szent Kinga születése
(1224)


Árpád-házi Szent Kinga IV. Béla király leánya, Szent Margit és Boldog Jolán nővére volt. Lengyelország és Litvánia védőszentjeként tiszteli.


Ezen a napon született Nagy Lajos király
(1326)


1326. március 5-én született második Anjou-királyunk, I. (Nagy) Lajos (ur.1342-82)

Lajos volt az egyik legtöbbet háborúzó uralkodónk, hadakozott Nápoly, Velence ellen, hűbéresévé tette a Balkán keresztény államait. A visegrádi királytalálkozó (1335) egyezménye értelmében 1372-ben megszerezte a gyermektelenül elhalálozó III. Kázmér lengyel király trónját is. Keresztes hadjáratot vezetett a pogány Litvánia ellen, megtérítette a későbbi Jagelló-dinasztia ősét, lányát hozzáadva pedig megteremtette az évszázadokig fennálló lengyel-litván perszonáluniót. Ő ütközött meg először magyar királyként a Balkánon még pozíciót kereső oszmánokkal, 1375-ben. Háborúi magyar és dinasztikus érdekeket is szolgáltak.


XI. Ince pápa létrehozza a Szent Ligát
(1684)


A törökellenes nemzetközi szövetség megvalósításából oroszlánrészt vállalt XI. Ince pápa. 1684 tavaszára létrehozta a háború nemzetközi keretét, a Szent Szövetséget, amelyhez a császár, a lengyel király és a velencei dózse is csatlakozott. (Az orosz cár 1686-ban lépett be a Ligába). A szövetség tagjai kötelezték magukat a török elleni offenzívára Sobieski János Podólia és Ukrajna térségében, I. Lipót Magyarországon, Marcantonió Giustiniani dózse pedig a Földközi-tengeren és a Balkánon. 

Európa felfokozott várakozás lázában égett. A régóta óhajtott, de mégis váratlan keresztény sikerek feltámasztották a törökellenes áldozatvállalás éthoszát is. Európa minden sarkából érkeztek önkéntesek; köztük volt az a Savoyai Jenő herceg, aki utóbb a Habsburg Birodalom legnagyobb hadvezérévé nőtte ki magát.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése