2014. szeptember 13., szombat

Skócia - Legmagasabb fokozatba kapcsolt a kampány

Hat nappal a függetlenségi népszavazás előtt a legmagasabb fokozatba kapcsolt a kampány: pénteken többek között Glasgow-ban, Skócia legnépesebb és ennek következtében leginkább "körüludvarolt" városában korteskedtek a két nagy tábor, a függetlenségpártiak és az unionisták hangadói, köztük első ízben Nigel Farage, a szélsőségesen EU-ellenes UKIP párt vezetője.

Alex Salmond skót miniszterelnök és helyettese, Nicola Sturgeon pénteken nem kevesebb mint hat skóciai városban igyekezett meggyőzni a még határozatlan szavazókat a függetlenség előnyeiről.

Sturgeon, a Skót Nemzeti Párt második embere Glasgow egyik elhanyagolt külvárosában, majd Edinburgh-ban és Stirlingben, Peter Mullan színész és rendező társaságában kampányolva ismételten a függetlenség ellenzőinek "véget nem érő negatív taktikáját" ostorozta. Szónoklatát harcos függetlenségpárti skótok hallgatták, köztük sok fiatal, abban a glasgow-i negyedben, ahol a munkanélküliség megközelíti a 20 százalékot.

A miniszterelnök ugyanakkor Aberdeenben, Invernessben és Dundee-ben tartott kampánykörutat, mielőtt Perthben csatlakozott volna helyetteséhez.

Mindketten egész nap a függetlenség hét fő előnyét hangoztatták: munkahelyteremtés képessége, az NHS állami egészségügyi rendszer megvédése, a Trident atom-tengeralattjáróktól való megszabadulás, az óvodák reformja, a szociális biztonság és a minimálbérek ellenőrzés alatt tartása és végül az a bizonyosság, hogy "mindig olyan kormányt kapunk, amilyenre szavazunk".

A függetlenség ellenzőinek táborához tartozó Ed Milliband munkáspárti vezető Gordon Brown egykori brit miniszterelnökkel társulva Edinburgh-ban és Glasgow-ban a balközép szavazókat igyekezett megnyerni Nagy-Britannia egysége ügyének.

Akárcsak a két nagy másik parlamenti párt elnöke, a konzervatív David Cameron miniszterelnök és a liberális demokrata Nick Clegg, Ed Milliband is ezen a héten szállt be a választási küzdelembe, de nem mindig kapott meleg fogadtatást.

Új színfolt a kampányban a UKIP vezére, Nigel Farage, aki szintén Glasgow-ban tartott nagygyűlést az Egyesült Királyság egyben tartása érdekében. Sok skót ezt felesleges időpazarlásnak tartja, mert Farage rendkívül népszerűtlen Skóciában.

Populista és EU-ellenes pártja európai parlamenti képviselőitől körülvéve Farage azt állította, hogy a skót miniszterelnök valójában nem a függetlenség mellett, hanem egy újfajta, ezúttal az Európai Uniónak való behódolás mellett száll síkra.

"Salmond úr azt akarja, hogy törvényeit Brüsszelben hozzák" - mondta a BBC-ben a UKIP vezére. Korábban az LBC rádióban arra buzdította II. Erzsébet királynőt, hogy ez alkalommal adja fel politikai semlegességét, és támogassa az Egyesült Királyságot.

A nagyvállalatok is beszálltak a kampányba. A John Lewis áruházlánc, akárcsak az Asda szupermarket-hálózat arra figyelmeztette a skót fogyasztókat, hogy áremelkedéssel lesznek kénytelenek szembesülni a függetlenség következményeként.

Ezzel szemben a JD Wetherspoon vendéglőhálózat elnöke "teljes abszurdumnak" minősítette azt az érvet, amely szerint Skócia túl kicsi ahhoz, hogy önállóan megálljon a lábán. "Új-Zéland lakossága megegyezik Skóciáéval, saját pénze van, és remekül megy neki. Szingapúrnak a maga mindössze két-három millió lakosával fantasztikus gazdasága van, akárcsak Svájcnak" - jelentette ki.

Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése